Wytrawne sherry, które powstaje w całości ze szczepu Palomino i poddawane jest 15-letniemu procesowi dojrzewania w niepełnych beczkach z amerykańskiego dębu. Jego nazwa pochodzi od miasta Jerez de la Frontera w południowo-zachodniej Hiszpanii oraz rodziny Finca los Alburejos, która osiadła w pobliżu Mediny Sidonia. Flor, czyli kremowa warstwa drożdży na powierzchni wina zapewnia temu wydaniu wyjątkowe aromaty i smaki. Alburejo jest także przechowywane w systemie solera, co dodatkowo wpływa na jego wrażenia degustacyjne. Dzięki kupażowaniu ze sobą różnych roczników uzyskuje się indywidualny charakter sherry i kreuje jego wybitny profil. Efektem jest gęsty i intensywny trunek o mahoniowej barwie i bukiecie pełnym nut prażonych orzechów laskowych, kasztanów, plastra miodu oraz suszonego drewna. Na podniebieniu delikatnie kwaskowy, dobrze wyważony, z orzechowymi niuansami. Zachwyca aksamitnym finiszem z karmelowym wykończeniem. Polecany do podawania jako aperitif, najlepiej w towarzystwie ...
więcej w sklepie