Whisky dojrzewająca przez 10 lat w kompozycji wybranych beczek po sherry z amerykańskiego oraz europejskiego dębu. Wpisuje się w ogólny profil marki Highland Park, czyli trunków charakteryzujących się dymną słodyczą, bogatą w złożone smaki i aromaty. Od standardowej linii Highland Park 10YO wyróżnia ją przede wszystkim finiszowanie w beczkach po bourbonie, które nadaje jej jeszcze głębszego wyrazu. Co ciekawe, autorem tej whisky jest duński ambasador Martin Markvardsen - stąd też ta dumna nazwa na etykiecie. AROMAT: świeżo zebrane ziarno, skoszona trawa, siano pod koniec lata, wrzos, karmel, nuta pomarańczy, jabłek oraz herbatników. SMAK: delikatnie torfowa, z niuansami wanilii, pieczonego jabłka, karmelu, cytrynowej konfitury, mielonego owsa oraz lukrecji. FINISZ: umiarkowanej długości, wyraźnie pikantny i torfowy. Marka Highland Park jest częścią Highland Distillers, której siedziba znajduje się na północy Szkocji, w miejscowości Kirkwall. W 1979 roku gorzelnia zdecydowała się...
więcej w sklepie