Orzechy makadamia - słodkie i bogate w cenny tłuszcz smakołyki Orzechy makadamia (macadamia) to pożywna i zdrowa (choć wysokokaloryczna!) przekąska. Niestety nie są one w naszym kraju zbyt popularne - m.in. dlatego, iż, faktycznie, ich cena jest stosunkowo wysoka. Jak się jednak okaże, warto, choć raz na jakiś czas, zakupić orzechy makadamia i cieszyć się ich wyjątkowym smakiem oraz wartościami odżywczymi (i płynącymi z nich właściwościami). Już nawet małe ich porcje są w stanie znacząco wpłynąć na nasze samopoczucie, ogólną witalność oraz stan zdrowia. Orzechy makadamia są istną skarbnicą witamin i minerałów. Stanowią bowiem dobre źródło witamin: B2, B3 (PP), B5, B6, E, minerałów: wapnia, fosforu, żelaza, potasu, cynku, magnezu i selenu. W odniesieniu do witaminy B1 oraz składników mineralnych: miedzi i manganu można je nazwać prawdziwą kopalnią tych składników. Warto wiedzieć, iż 100 gramowa porcja orzechów makadamia pokrywa ponad 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę B1, ponad ...
więcej w sklepie