Hideo Kitaoka Shirogami Satin Damascus Nóż Miroshi Deba 21cmTradycyjny japoński nóż z grubą, zwężającą się klingą, który służy do odgławiania i filetowania ryb w taki sposób, żeby nie uszkodzić ich delikatnego mięsa. W Japonii bywa często używany do sprawiania mięsa drobiowego, ale nie jest klasycznym tasakiem i nie powinno się nim mocno uderzać. Aby przeciąć ość, wystarczy lekko nacisnąć grzbiet noża i wykonać szybkie, precyzyjne cięcie. Ostry czubek i krótkie ostrze ułatwiają kontrolę ruchów, co jest szczególnie ważne, gdy trzeba dostać się nożem do ciasnych miejsc.Dane techniczne:Ostrze - stal 11 warstwowa rdzewna stal, rdzeń - #2 ShirogamiRękojeść - drewno różaneTwardość - 61-63 HRCDługość całkowita - 36,5 cmDługość ostrza - 21,0 cmSzerokość klingi - 4,6 cmGrubość klingi - 7,0 mmSposób ostrzenia - szlif jednostronny praworęcznyWaga - ok. 307 gShirogami to jedna z japońskich stali rdzewnych, która jest legendą w środowisku ludzi intersujących się nożami. Doskonale czysta, węglowa...
więcej w sklepie